Nyhet | Geriatrik

Mindre måltider ska minska åldersrelaterade sjukdomar

Huruvida färre kalorier om dagen ger fler levnadsår har länge varit en omtvistad fråga. Men nu visar en stor studie på apor att det verkar fungera.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om att genom kosten minska risken för att senare i livet insjukna i typ-2-diabetes, olika typer av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

– Jag tycker att det är bra att de nu har gått ihop och tagit ett samlat grepp. De visar att en minskning av 25 procent av kaloriintaget varje dag, gör att risken minskar för olika typer av sjukdomar, och att man på så sätt lever längre, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

Forskarna har följt apor och sedan minskat deras dagliga kalorikonsumtion med 25 procent för varje individ. Resultatet visar att en kalorisnålare diet minskar risken för åldersrelaterade sjukdomarna och en ökad livslängd med i snitt med ett par år. De som började dieten när de var ”unga vuxna” klarade sig allra bäst medan effekten var sämre hos de äldre aporna.

En medelhavsdiet, som innehåller mycket nötter, grönsaker, och fisk, verkar vara den bästa för att undvika sjukdomar på ålderns höst.

Kvinnor tjänar på att ha mer fett på kroppen

Vidare visade forskningen att kvinnor levde längre om de hade lite mer fett på kroppen än vad män gjorde.

Annons
Annons

– Det resultatet är väldigt intressant. Men varför vet vi inte i nuläget. Forskarna menar däremot att den här studien skulle kunna fungera som underlag för att titta vidare på just det fenomenet, säger Kerstin Brismar.

    Källor

  • SVT Nyheter - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mindre-maltider-ger-langre-liv

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons