Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Mindre pengar till vården efter nedröstad budget

När regeringens budget röstades ner i veckan försvann också de många miljoner som skulle förbättra landets förlossningsvård och äldreomsorg. Däremot ligger de 500 miljonerna för en satsning på cancervård kvar.
Annons

Alliansens budgetförslag fick i onsdags flest röster och därför blir det den som kommer att gälla under hela 2015. Det innebär snävare ramar för vården än de som utlovats av regeringen.

Tidningen Vårdfokus listar ett antal områden där planerade satsningar nu kommer att få stryka på foten. Förlossningsvården skulle ha förstärkts med 400 miljoner kronor och äldreomsorgen skulle få ökad bemanning med en satsning på 2 miljarder.

Annons
Annons

I både det nedröstade förslaget och i Alliansens vinnande budgetförslag finns det en satsning på 500 miljoner kronor som ska öka tillgängligheten i cancervården. Alliansen utlovar dessutom 450 miljoner kronor för förebyggande arbete och behandling av kroniska sjukdomar, samt ett bidrag till landsting och kommuner som lyckats förbättra vården och omsorgen av äldre.

Exakt hur vårdens resurser kommer att fördelas är fortfarande oklart. Riksdagen kommer att få ta ställning till ett utgiftsområde i taget, skriver Vårdfokus.

– Det är ännu för tidigt att säga vilka konsekvenser detta får för kommuner och landsting. Just nu analyserar vi den beslutade budgeten. Vi får återkomma så snart vi kan med mer information, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2014/December/Mindre-pengar-till-varden/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons