Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Placebo lika bra som antidepressiva för äldre

Många äldre känner sig nere och behandlas med antidepressiva läkemedel. Men läkemedlen ger ingen bättre effekt än placebo för personer över 65 år.
Annons

Nyttan och riskerna med depressionsbehandling bland personer över 65 år är inte tillräckligt studerad. Det konstaterar myndigheten SBU efter att ha granskat forskning kring depressioner och äldre. Problemlösningsterapi, en enklare form av KBT-terapi, är den enda psykologiska behandling för äldre som det finns tillräckligt vetenskapligt stöd för, anser SBU, men vill se mer forskning eftersom tidigare studier varit små. Dessutom fann man i korttidsstudier att antidepressiva läkemedel inte var bättre än placebo bland patienter över 65, rapporterar tidningen Vårdfokus.

Europeisk forskning visar att mer än var tionde person över 65 år har depression, vilket dessutom ökar risken för andra sjukdomar och för tidig död. SBU räknar med att problemen med depression kommer att öka i Sverige eftersom vi har en åldrande befolkning. 

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2015/Januari/Manga-aldre-med-depression-far-otillracklig-hjalp/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.