Nyhet | Geriatrik

Professor: Oacceptabel hög gräns för att få smärtstillande

Patienter som vårdas på sjukhus besväras förvånansvärt mycket av smärta utan att det uppmärksammas, det framkommer i en studie från Sahlgrenska akademin.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Upplevelsen av smärta mäts med den så kallade VAS-skalan, ett vetenskapligt beprövat tio-gradigt mätinstrument. Patienter som anger noll besväras inte alls av symtomet, medan tio innebär att de upplever symtomet som helt outhärdligt. Av studiens resultat framkommer det att två av tre patienter uppskattar sin smärta som högre än den gräns som anses acceptabel inom vården. Dessa patienter hade smärta som i genomsnitt garderade till sex på skalan.

– En vanlig riktlinje inom vården är att patienten ska få smärtlindring om upplevelsen av smärta är fyra eller mer. Därför är vi förvånade över att så många patienter anger att de besväras av smärta, och att svaren i genomsnitt ligger så högt på VAS-skalan. Hur patienten upplever symtom och besvär behöver efterfrågas mer, säger professor Joakim Öhlén, som lett forskningen vid Sahlgrenska akademin.

Inte jämställt

Annons
Annons

Det visade sig också att kvinnor behöver uppleva mer smärta jämfört med män för att personalen ska notera det i patientjournalen.

– Symtom verkar alltså inte lindras jämlikt på våra sjukhus, och det kan tyda på att personalen förväntar sig att kvinnor ska tåla mer än män eller att personalen inte tar kvinnornas upplevelser på samma allvar, säger Hanna Falk, som är en av forskarna bakom studien vid Sahlgrenska akademin.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//inlagda-patienter-har-ofta-ont---och-ribban-for-kvinnors-smarta-ar-hogre.cid1406472

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons