Nyhet | Geriatrik

Säsongens influensa har börjat spridas

Influensan är här för säsongen och för den som tillhör en riskgrupp är det hög tid att vaccinera sig, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Folkhälsomyndigheten har nu konstaterat att säsongens influensaepidemi har startat. Epidemin började ta fart förra veckan, vecka 47, visar myndighetens övervakningssystem. Aktiviteten är för närvarande låg, både i Sverige och i övriga Europa, men antalet smittade personer väntas öka de kommande veckorna. Toppen brukar nås i januari eller februari.

Av de influensa A-prov som hittills har analyserats under säsongen har alla varit influensa A(H3N2) – den sort som brukar drabba äldre och personer i riskgrupp extra hårt men som vaccinet skyddar emot. Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som är gravida, 65 år eller äldre eller som har vissa kroniska sjukdomar att vaccinera sig.

Annons
Annons

– Det tar upp till två veckor att få skydd av vaccinet, så det är hög tid att vaccinera sig om det inte redan är gjort, säger AnnaSara Carnahan, utredare på Folkhälsomyndigheten.

De virus som cirkulerar matchar de som är med i vaccinet vilket gör att allt tyder på att vaccinet har god effekt denna säsong.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/december/influensan-ar-har-for-sasongen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons