Nyhet | Geriatrik

Ser över reglerna för äldres körkort

Efter flera olyckor vill Transportstyrelsen ställa högre krav på äldre förare. "Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan", säger Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Årligen återkallar Transportstyrelsen omkring 8 000 till 9 000 körkort med anledning av förarens hälsotillstånd. Det rör sig ofta om demens, ögonsjukdomar eller stroke. Samtidigt är det exempelvis bara 10 till 20 procent av demensfallen i som anmäls till Transportstyrelsen, enligt en ny undersökning från myndigheten. I Sverige bygger systemet på att läkarna ska anmäla sina patienter till Transportstyrelsen om de bedöms som olämpliga förare – men detta händer sällan.

Lars Englund, Transportstyrelsens chefsläkare, anser det inte som tillräckligt att läkarna gör muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil. Men enligt systemet kan en läkare avstå från att anmäla om detta sker.

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger Lars Englund till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Ser över regelverket

I fjol inledde Transportstyrelsen en utredning för att se över regelverket och har jämfört med andra länders system.

– Det finns flera vägar vi kan gå. Man kan skärpa läkarnas anmälningsplikt och man kan införa obligatoriska periodiska kontroller. Det finns för och nackdelar med alla system, och informationen är lite vag. Det är väldigt svårt att se vilka samband som finns mellan äldre som kör med sjukdomar och att de faktiskt skadar andra i trafiken, säger Lars Englund.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6753032

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons