Nyhet | Geriatrik

Studie: Hög trafikexponering ökar riken för demens

Risken för att utveckla demens torde vara högre om du lever nära en trafikerad väg, till skillnad från om du bor längre bort. Det visar en ny observationsstudie publicerad i Lancet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tidigare forskning har kopplat demens till exponering för tung trafik. Den bilden får nu stöd i den nya observationsstudien som visar att risken för demens är sju procent högre för de som bor inom 50 meter från en huvudled. Motsvarande siffra var fyra procent om avståndet i stället var mellan 50 och 100 meter. Deltagare som bodde mer än 200 meter från en huvudled hade ingen högre risk för demens. Det skriver Dagens Medicin i en artikel.

– Det är en elegant studie, men man ska komma ihåg att demenssjukdomar orsakas av massa olika faktorer. Så folk ska inte bli panikslagna om de bor nära en större väg, säger Ingmar Skoog som är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet.

Orsaken är oklar

Annons
Annons

En teori är att buller kan ge skador på hjärnans vita substans men också att luftföroreningar orsakar en inflammation i hjärnans nervceller.

– Eftersom det är en registerstudie finns en stor osäkerhet kring resultaten – fynden kan bero på många andra saker än just trafik, säger Ingmar Skoog.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/01/05/demens-kopplas-till-tung-trafik/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons