Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Svensk upptäckt kan bromsa Parkinson

Forskare i Lund har upptäckt de mekanismer som gör att sjukdomen Parkinson sprider sig i hjärnan. Det banar väg för helt nya behandlingsmetoder, skriver SR Ekot. Forskarna har identifierat sjuka proteiner som sprider sig från cell till cell.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-19

Annons

Forskare i Lund har upptäckt de mekanismer som gör att sjukdomen Parkinson sprider sig i hjärnan. Det banar väg för helt nya behandlingsmetoder, skriver SR Ekot.

Forskarna har identifierat sjuka proteiner som sprider sig från cell till cell.

Annons
Annons

– Nästa steg hoppas vi är att vi kan hämma mekanismen så att vi kan stoppa sjukdomens fortskridande. Det skulle innebära att patienter som precis fått diagnosen skulle kunna få ett nytt tilltänkt läkemedel i framtiden. Det läkemedlet skulle göra att de inte blev sämre utan hade en väldigt mild sjukdom, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap i Lund.

De hoppas på en ny typ av bromsmedicin. De sjuka proteinerna sprider sig på ett infektionsliknande sätt från cell till cell i hjärnan.

Parkinson drabbar en på hundra över 65 år. Inte förrän patienterna med Parkinson drabbas av problem med rörelseorganen söker de hjälp men då har de redan haft sjukdomen i flera år.

Annons
Annons

– Det är den näst vanligaste sjukdomen som långsamt bryter ner hjärnan efter Alzheimers sjukdom, säger Patrik Brundin.

Patienter brukar först märka av problem med luktsinnet, matsmältningen och sömnen innan sjukdomen drabbar rörelseorganen. Tidsperspektivet för att ta fram nya mediciner rör sig i regel om cirka tio år.

– Håller de här fynden är det en spännande öppning för en helt ny behandlingsprincip för en väldigt stor patientgrupp, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap i Lund.

    Källor

  • Sveriges Radio Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4299380

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.