Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

400 miljoner ska stärka förlossningsvården

Rapporter om svåra förlossningsskador och stressade barnmorskor har haglat de senaste åren. I morgon torsdag presenterar regeringen och Vänsterpartiet budgeten där de öronmärkt 400 miljoner kronor för att få bukt med problemen inom förlossningsvården.
Annons

I hela Sverige har rapporter kommit om att kvinnor drabbats av stora underlivsskador på grund av forcerade förlossningar. Dessutom råder brist på barnmorskor i många landsting och arbetsvillkoren har varit dåliga. Förra året fick 2 000 kvinnor i Stockholm föda på ett annat BB än de själva valt på grund av den hårda belastningen.

– Barnmorskor i Stockholm har vittnat om att de inte riktigt kan garantera patientsäkerheten på det sätt de vill eftersom de har hand om för många förlossningar samtidigt, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Men nu ska det bli ändring. 400 miljoner kronor ska enligt tidningen varje år gå till insatser som rör barnmorskor och en förbättrad förlossningsvård.

– Det är en satsning som kommer att förbättra förutsättningarna på många sätt. Man kan anställa fler, man kan satsa mer på kompetensutveckling, man kan få bättre trygghet för de som ska föda och bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i förlossningsvården, säger Ulla Andersson. 

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/sverige/mangmiljonsatsning-pa-forbattrad-bb-vard/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.