Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diastas – förbisedd graviditetsskada inom vården

Efter en graviditet kan kvinnor drabbas av diastas, magmuskeldelning, som kan leda till svåra smärtor och problem i vardagen. Trots att det är en vanlig åkomma är okunskapen stor inom vården, och hjälpen som erbjuds skiljer sig stort mellan landstingen och regionerna, rapporterar SVT Nyheter. 


Publicerad den: 2019-02-13

mage-kvinna
Annons

Diastas innebär att de raka magmuskelerna, som separeras för att ge plats år den växande magen, inte växer ihop igen efter att barnet är fött. Detta gör att musklerna i hela bålen blir instabila och kan resultera i svåra ryggsmärtor, tarmproblem, risk för framfall och inkontinens.

Vanligtvis går magmusklerna tillbaka efter förlossningen, men hos 30 procent av kvinnor som fött barn återstår problemen efter ett år, enligt en forskningsrapport som SVT rapporterar om. 

– Det är inte bara smärtan som är bekymret, utan oförmågan att klara sig i vardagen fullt ut, säger Ulf Gunnarsson, professor och överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus, till SVT Nyheter. Han är även en av Sveriges främsta experter på diastas.

Läs även: Icke-hormonella preventivmetoder

Annons
Annons

Nationella riktlinjer på väg – ska jämna ut orättvisor

En stor del av problematiken för kvinnor med diastas är att okunskapen är stor inom vården, samt att vissa landsting erbjuder behandling medan andra inte gör det.

Diastas kan botas med hjälp av träning av bålmuskelaturen. När träning inte hjälper är operation ett alternativ, då sys de separerade bukmusklerna ihop igen. Svensk kirurgisk förening kommer senare i år att ta fram nationella riktlinjer för att motverka ojämlikheten inom vården.

– I vissa landsting är det ganska oproblematiskt, och i vissa andra landsting är det väldigt svårt för den här gruppen kvinnor att få hjälp. Jag tror att det beror på att det har funnits väldigt lite vetenskap att falla tillbaka på, och den vetenskap och kunskap som finns nu är ganska ny, säger Ulf Gunnarsson.

Annons
Annons

Följ patientfallet: Vilken preventivmetod passar för Petra?

Livskvaliteten är lika låg som hos en obehandlade reumatiker

Hur många som lider av diastas är det ingen som vet, och tillståndet har ingen egen kod i Socialstyrelsens register. Men en studie har visat att så många som var tredje kvinna som fött barn har diastas ett år efter att barnet fötts, men alla får inte lika allvarliga symptom.

– När vi mäter livskvalitén hos diastaspatienter med standardiserade mått ser vi att den är väldigt kraftigt påverkad. Den ligger i på samma nivå som andra kroniska sjukdomar, till exempel reumatism som är obehandlad, säger Ulf Gunnarsson.

Så kvinnor som lider av diastas har lika låg livskvalitet som obehandlade reumatiker?
– Ja, de har ungefär lika låga värden.

Det här är diastas: 

  • Diastas innebär att de raka magmusklerna, som separeras under en graviditet, inte har gått ihop igen ett år efter att barnet är fött. Är mellanrummet tre centimeter eller bredare räknas det som diastas.
  • Diastasen påverkas av om du är överviktig, vältränad, har fött många barn, hade en stor mage under graviditeten, gener, om du födde fler än ett barn.
  • Diastasen kan leda till ryggsmärtor, tarmproblem, inkontinens, risk för framfall mm.
  • Diastas leder till att “putmage”, kvinnor med diastas ser ofta ut att vara gravida trots att de inte är det.
  • Diastas kan botas med hjälp av träning av den inre bålmuskelaturen och knipövningar. Eller operationer då de separerade musklerna sys ihop igen.

 

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-okunskap-inom-varden-om-graviditetsskador


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.