Få risker med att föda hemma

Enligt en stor brittisk studie innebär det inte någon ökad risk att föda hemma, jämfört med på sjukhus, uppger Vetenskapsradion. De engelska forskarna menar också att kvinnorna själva bör välja om de vill föda hemma eller på sjukhus. 64 000 födslar har forskarna studerat, både förstföderskor och kvinnor som fött barn tidigare ingick i studien.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Enligt en stor brittisk studie innebär det inte någon ökad risk att föda hemma, jämfört med på sjukhus, uppger Vetenskapsradion.

De engelska forskarna menar också att kvinnorna själva bör välja om de vill föda hemma eller på sjukhus. 64 000 födslar har forskarna studerat, både förstföderskor och kvinnor som fött barn tidigare ingick i studien. Resultaten visade att det fanns en något ökad risk för förstföderskor som förlöstes hemma med hjälp av förlossningspersonal jämfört med friska mödrar som fött barn tidigare.

Annons
Annons

– Vi saknar alternativa modeller Sverige. Men vi tycker att kvinnans rätt att få bestämma vart hon vill föda är väldigt viktig, säger Ingela Wiklund, barnmorska och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4821279

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons