Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare avråder från väntan efter missfall

Kvinnor som drabbas av missfall löper betydligt mindre risk att drabbas en andra gång om de blir gravida på nytt inom ett halvår efter missfallet. Det visar en ny studie som genomförts av en grupp skotska forskare, rapporterar Dagens Medicin.
Annons

Kvinnor som drabbas av missfall löper betydligt mindre risk att drabbas en andra gång om de blir gravida på nytt inom ett halvår efter missfallet. Det visar en ny studie som genomförts av en grupp skotska forskare, rapporterar Dagens Medicin. Forskarna bakom studien har analyserat data om nästan 31 000 kvinnor som fick missfall under sin första graviditet och sedan blev gravida på nytt.

De kvinnliga studiedeltagarna delades in i fem grupper, som baserades på hur lång tid det gick mellan missfallet och den andra graviditeten. Forskarna kunde notera att de kvinnor som blev gravida inom sex månader efter sitt missfall hade betydligt lägre risk att drabbas en andra gång, jämfört med de kvinnor som väntade längre tid än sex månader. Dessutom var det ovanligare att de som blev gravida inom ett halvår födde för tidigt eller behövde kejsarsnitt, skriver Dagens Medicin på nätet.

Annons
Annons

Enligt världshälsoorganisationen WHO: s riktlinjer bör kvinnor som drabbats av missfall vänta minst sex månader innan de försöker bli gravida igen. Nu menar de skotska forskarna att det behövs mer forskning på området och påpekar att WHO: s riktlinjer kan behöva ändras. Och de anser inte att kvinnor bör uppmuntras att vänta om de vill försöka bli gravida på nytt efter missfall.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/08/06/forskare-avrader-fran-vant/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.