Första bilden på befruktningsögonblicket
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Forskare har för första gången lyckats ta en bild precis när en spermie släpps in i ett ägg, rapporterar Sveriges Radio.
Enligt Monalill Lundqvist på fertilitetskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kan det här leda till ökad kunskap kring varför vissa människor inte kan få barn.
– I framtiden kanske man tidigare kommer att kunna diagnostisera de här fallen där man har den här oförmågan för spermien att binda till ägget, säger Monalill Lundqvist till Sveriges Radio.
För att det ska bli ett barn måste spermien ta sig igenom en hinna som omsluter ägget. Spermien har en receptor som fäster på en speciell plats på ägget, hur detta går till har hittills varit okänt. Men nu har forskare från Karolinska Institutet lyckats knäcka proteinstrukturen på receptorn.
I vissa fall fungerar receptorn dåligt vilket kan leda till att det inte blir några barn.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Forskningen kring hur spermien tar sig in i ägget behövs för att kunna få bättre behandling mot barnlöshet i framtiden. Det kan även leda till nya preventivmetoder.
– Jag kan tänka mig att man skulle försöka blockera den här receptorn. Då kan inte spermierna binda där och då sker ingen fertilisering, säger Monalill Lundqvist.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4121548
Källor
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?