HPV-test hemma kan förebygga livmoderhalscancer

Att låta kvinnor HPV-testa sig själva i hemmet kan förebygga livmoderhalscancer. Det menar en grupp forskare bakom en stor studie som nyligen publicerades i The Lancet, skriver Vårdfokus. 20 254 kvinnor mellan 25-65 år ingick i studien. Kvinnorna delades in i två grupper. I den ena gruppen använde kvinnorna ett självtest för HPV, i den andra gruppen gjordes cellprovtagning på en cytologklinik.


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Att låta kvinnor HPV-testa sig själva i hemmet kan förebygga livmoderhalscancer. Det menar en grupp forskare bakom en stor studie som nyligen publicerades i The Lancet, skriver Vårdfokus.

20 254 kvinnor mellan 25-65 år ingick i studien. Kvinnorna delades in i två grupper. I den ena gruppen använde kvinnorna ett självtest för HPV, i den andra gruppen gjordes cellprovtagning på en cytologklinik.

Annons
Annons

Resultatet visar att med självtestet upptäcktes redan utvecklad livmoderhalscancer eller cellförändringar med hög risk att utvecklas till cancer hos 117 per 10 000 kvinnor. I den jämförelsegrupp som inte lät självtesta sig upptäcktes samma sak hos endast 34 kvinnor per 10 000.

Både för- och nackdelar med HPV-självtest

Keng-Ling Wallin, disputerad cytodiagnostiker, ser både för- och nackdelar med självtest. Fördelarna är att det är billigt och kan nå kvinnor där det inte finns mottagningar eller där kontrollen kostar pengar som de inte kan avvara.

– Jämfört med cytologi är HPV-testet känsligare. Är man ute efter att fånga HPV-infektion är metoden bra. Det är också viktigt att upptäcka kvarvarande infektion. Men alla HPV-infektioner leder inte till cellförändringar och cancer. Väldigt få av dem testet hittar kommer att utveckla förstadier till cancer, säger Keng-Ling Wallin till Vårdfokus.

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdförbudet - https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/November1/HPV-sjalvtest-kansligt-for-riskinfektioner/’

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons