Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV-test hemma kan förebygga livmoderhalscancer

Att låta kvinnor HPV-testa sig själva i hemmet kan förebygga livmoderhalscancer. Det menar en grupp forskare bakom en stor studie som nyligen publicerades i The Lancet, skriver Vårdfokus. 20 254 kvinnor mellan 25-65 år ingick i studien. Kvinnorna delades in i två grupper. I den ena gruppen använde kvinnorna ett självtest för HPV, i den andra gruppen gjordes cellprovtagning på en cytologklinik.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-14

Annons

Att låta kvinnor HPV-testa sig själva i hemmet kan förebygga livmoderhalscancer. Det menar en grupp forskare bakom en stor studie som nyligen publicerades i The Lancet, skriver Vårdfokus.

20 254 kvinnor mellan 25-65 år ingick i studien. Kvinnorna delades in i två grupper. I den ena gruppen använde kvinnorna ett självtest för HPV, i den andra gruppen gjordes cellprovtagning på en cytologklinik.

Resultatet visar att med självtestet upptäcktes redan utvecklad livmoderhalscancer eller cellförändringar med hög risk att utvecklas till cancer hos 117 per 10 000 kvinnor. I den jämförelsegrupp som inte lät självtesta sig upptäcktes samma sak hos endast 34 kvinnor per 10 000.

Annons
Annons

Både för- och nackdelar med HPV-självtest

Keng-Ling Wallin, disputerad cytodiagnostiker, ser både för- och nackdelar med självtest. Fördelarna är att det är billigt och kan nå kvinnor där det inte finns mottagningar eller där kontrollen kostar pengar som de inte kan avvara.

– Jämfört med cytologi är HPV-testet känsligare. Är man ute efter att fånga HPV-infektion är metoden bra. Det är också viktigt att upptäcka kvarvarande infektion. Men alla HPV-infektioner leder inte till cellförändringar och cancer. Väldigt få av dem testet hittar kommer att utveckla förstadier till cancer, säger Keng-Ling Wallin till Vårdfokus.

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdförbudet - https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/November1/HPV-sjalvtest-kansligt-for-riskinfektioner/’

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.