Läkemedlet mot svår PMS inte bättre än placebo
I en studie har 260 kvinnor med PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, testat det första riktade läkemedlet i sitt slag. Förväntningarna var stora och många fick minskade besvär. Men det fick även många i placebogruppen. Det rapporterar SVT Vetenskap.

– Det är jättesorgligt. Läkemedlet visade positiv effekt precis som tidigare studier har visat men den här gången fick vi också en stor effekt i gruppen som fick placebo, säger Karin Ekberg som är operativ chef i läkemedelsbolaget Asarina Pharma, till SVT.
Resultatet gör det än så länge omöjligt att säga vad som är verklig effekt av PMS-läkemedlet.
Ny studie
Symtom vid PMDS är svår nedstämdhet, ångest och humörsvängningar som håller i sig i en till två veckor under varje menstruationscykel, och som försvinner när mensen kommer.
Det aktuella läkemedelsbolaget gör nu ytterligare ett försök och rekryterar försökspersoner till en studie som ska vara klar om ett år.
- SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lovande-lakemedel-mot-svar-pms
Källor
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fort...
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.