Läkemedlet mot svår PMS inte bättre än placebo
I en studie har 260 kvinnor med PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, testat det första riktade läkemedlet i sitt slag. Förväntningarna var stora och många fick minskade besvär. Men det fick även många i placebogruppen. Det rapporterar SVT Vetenskap.

– Det är jättesorgligt. Läkemedlet visade positiv effekt precis som tidigare studier har visat men den här gången fick vi också en stor effekt i gruppen som fick placebo, säger Karin Ekberg som är operativ chef i läkemedelsbolaget Asarina Pharma, till SVT.
Resultatet gör det än så länge omöjligt att säga vad som är verklig effekt av PMS-läkemedlet.
Ny studie
Symtom vid PMDS är svår nedstämdhet, ångest och humörsvängningar som håller i sig i en till två veckor under varje menstruationscykel, och som försvinner när mensen kommer.
Det aktuella läkemedelsbolaget gör nu ytterligare ett försök och rekryterar försökspersoner till en studie som ska vara klar om ett år.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lovande-lakemedel-mot-svar-pms
Källor
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?