Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Moderna p-piller ökar risken för blodpropp

Enligt en dansk studie är moderna p-piller farligare än man hittills trott, rapporterar SVT Vetenskap. Studien omfattar alla danska kivnnor mellan 15-49 år som tar p-piller. För äldre p-piller var risken att drabbas av blodpropp en på 1000. För moderna p-piller däremot var risken en på 500. Viveca Odlind professor på Läkemedelsverket menar att om en kvinna ska använda ett modernt p-piller eller inte är en avvägningsfråga mellan risk och nytta.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-27

Annons

Enligt en dansk studie är moderna p-piller farligare än man hittills trott, rapporterar SVT Vetenskap. Studien omfattar alla danska kivnnor mellan 15-49 år som tar p-piller. För äldre p-piller var risken att drabbas av blodpropp en på 1000. För moderna p-piller däremot var risken en på 500.

Viveca Odlind professor på Läkemedelsverket menar att om en kvinna ska använda ett modernt p-piller eller inte är en avvägningsfråga mellan risk och nytta.

Annons
Annons

– Jag har inte läst den aktuella undersökningen. Men det pågår en diskussion kring dessa tredje och fjärde generationens p-piller som de kallas. På senare tid har det kommit flera studier som talar för en något högre risk för blodpropp med dessa nyare p-piller än med andra generationens p-piller. I dagsläget är man överens om att man ska lägga till i produktresumén för dessa preparat att det är en skillnad i risk mellan äldre och moderna piller. 

Risken för en kvinna att drabbas av venös blodpropp, alltså en blodpropp i venerna (oftast i benen) finns även med äldre p-piller, men den risken är lägre.

    Källor

  • SVT Vetenskap (TT) - http://svt.se/2.108068/1.2580427/dubbel_risk_med_moderna_p-piller&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.