Nyblivna pappor portas från BB

Nyblivna pappor får inte längre övernatta på BB i Gävle, eftersom trängseln på avdelningen utgör en smittorisk. ”Det finns inget större man kan uppleva som människa än att få barn och att då inte få spendera första dygnet med den lilla är hemskt tråkigt”, säger tvåbarnspappan Peter Bengtsson till Gefle Dagblad.

Publicerad den: 2014-09-26
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Pappor har i många år fått sova över på avdelningen, men nu är det slut med det. Med hårdare smittskyddsregler utgör papporna plötsligt en smittorisk, brandrisk och en försämrad arbetsmiljö för vårdpersonalen. Det blir trångt på avdelningen och de hopfällbara tältsängarna som använts hittills är svåra att sanera.

– De har dessutom börjat gå sönder så valet var att köpa in nya eller säga nej till papporna. Men det finns inga sängar på marknaden som uppfyller de hygienkrav vi har och som dessutom går att fälla ihop. Därför fick vi ta det här beslutet, säger Bo Claesson, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg, till lokaltidningen.

Beslutet har mötts av hård kritik på många håll. I en insändare signerad av bland annat ett antal barnmorskor beskrivs beskedet som ”ett steg närmare femtiotalet”:
”… det är en viktig jämställdhetsaspekt att man inte utesluter partner under barnets första tid i livet.”

Nyblivna tvåbarnsmamman Jeanette Karlsson födde en dotter i veckan och fick se sin partner gå hem efter förlossningen.

– När han gick kände jag mig ensam och utlämnad, säger hon till Gefle Dagblad.

Landstinget har planer på att bygga nya lokaler för BB i Gävle – med möjlighet för papporna att sova över – men det hela ligger fortfarande bara på projekteringsstadiet och det är därmed oklart när papporna är välkomna tillbaka.

Annons
Annons

    Källor

  • Gefle Dagblad - http://www.gd.se/gastrikland/gavle/avvisade-pappor-vacker-ilska

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons