Nytt test kan avslöja gynekologisk cancer

På grund av de ofta diffusa symtomen är gynekologisk cancer svårupptäckt. Ett nytt cancertest ska avslöja sjukdomen samt vilken gynekologisk cancer det rör sig om – och resultatet är lovande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Årligen diagnostiseras 2 800 svenska kvinnor med cancer i äggstockar och äggledare, samt i livmoderkropp och livmoderhals. Cancerformer som många gånger är svåra att upptäcka, vilket leder till sen diagnos och dålig prognos.

– Tyvärr är det bara mellan 25 och 30 procent av kvinnorna som drabbas som överlever minst fem år, säger Ulf Gyllensten, professor vid Uppsala universitet.

I ett projekt arbetar han med att ta fram ett nytt test för gynekologisk cancer. Testet går ut på att identifiera biomarkörer i blodet och mäta förekomsten av ett 40-tal olika proteiner. Trots att metod ännu är i forskningsstadiet är de första resultaten lovande.

Annons
Annons

– Vi kan mäta vilka som finns i blodplasma och även hur mycket det finns av varje protein. Då får vi fram ett mönster som visar om kvinnan har cancer, och även vilken slags gynekologisk cancer det handlar om, säger Ulf Gyllensten.

    Källor

  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/nyheter/lovande-resultat-kan-ge-battre-diagnostik-av-gynekologisk-cancer

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons