Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Resolution om abort splittrar vårdpersonal

Europarådet slår fast att anställda i vården ska ha rätt att vägra medverka vid aborter. Redan i första paragrafen slår man fast att ingen ska utsättas för påtryckningar eller diskrimineras för att den vägrar assistera vid eller utföra aborter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-10-27

Annons

Europarådet slår fast att anställda i vården ska ha rätt att vägra medverka vid aborter. Redan i första paragrafen slår man fast att ingen ska utsättas för påtryckningar eller diskrimineras för att den vägrar assistera vid eller utföra aborter, skriver Dagens Medicin.

Beslutet är inte bindande men har ändå skapat debatt i den svenska sjukvården. Läkare med anknytning till den kristna stiftelsen Claphaminstitutet argumenterar för att Sverige ska följa resolutionen och införa så kallad samvetsfrihet som innebär att vårdpersonal har rätt att vägra delta vid aborter.

Motsatt ståndpunkt intar andra debattörer och menar att Europarådets resolution är ett bakslag för aborträtten i Europa. Bland motståndarna finns bland annat Anna- Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/26/beslut-om-aborter-splittra/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons