Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Riktlinjer för lika vård av extremt tidigt födda barn

Varje år föds omkring 30-40 barn mellan vecka 22 plus noll dygn och vecka 23 plus 6 dygn. För första gången har nu riktlinjer tagits fram för vården av barn som föds extremt mycket för tidigt. Bakom riktlinjerna står föreningarna för neonatalläkarna, förlossningsläkarna samt de medicinskt ansvariga för neonatalvård och förlossningsvård på alla landets universitetssjukhus.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-20

Annons

Huvudsyftet med riktlinjerna är att de ska göra vården mer nationellt likvärdig, något som de ansvariga är övertygade om.

– I och med att det är så väl förankrat tror vi att det kommer att få en normerande effekt, säger Magnus Domellöf, ordförande för Svenska neonatalföreningen.

Annons
Annons

Enligt SR:s Ekot har det tidigare varierat mycket mellan sjukhusen i synen på om livräddande insatser ska sättas in på extremt tidigt födda barn.

I de nya riktlinjerna säger man bland annat att gravida kvinnor i riskzonen bör remitterad till universitetssjukhus från 22 fullgångna veckor. Vid samma tid bör cortisonbehandling övervägas men ges senast från 23 fullgånga veckor och att neonatalläkare bör närvara vid förlossningar från 22 fullgångna veckor.

    Källor

  • Dagens Medicin (TT) - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/18/mer-lika-vard-av-mycket-tidigt-fodda/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.