Så kan bakterier påverka utvecklingen av endometrios

Kartläggning av bakterier i kvinnans fortplantningsorgan kan göra det möjligt att tidigare upptäcka och behandla gynekologiska sjukdomar, så som endometrios och muskelknutor i livmodern. Det visar en studie publicerad i Nature Communication.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Uppfattningen har varit att livmodern och äggledarna är sterila utan bakterier, till skillnad från bakterier som finns normalt i slidan. Men nu har en internationell forskargrupp visat att så är inte fallet och att det finns olika typer av bakterier även i livmodern och äggledarna. Dessutom har de funnit ett samband mellan bakteriernas sammansättning och olika gynekologiska sjukdomar. Det rapporterar SVT Vetenskap.

Studien inkluderar 110 kinesiska kvinnor i fertil ålder som inväntade operationer för olika gynekologiska sjukdomar, däribland endometrios och muskelknutor i livmodern.

Se medicinsk översikt om Endometrios »

Kartlägga bakterierna i livmodern och äggledarna

Att kartlägga bakterierna ska göra det lättare att upptäcka och behandla gynekologiska sjukdomar, enligt forskarna som skriver att olika sammansättningar i framtiden skulle kunna fungera som markörer för sjukdomar.

Annons
Annons

– Jag tror och hoppas att vår studie kan leda till en rad forskningsprojekt som kan hjälpa oss att ta fram nya metoder och behandlingar av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna, säger Ruifang Wu, professor i gynekologi och obstetrik vid Pekings universitet till SVT Vetenskap.

Fyndet har även intresserat forskare i Sverige.

– Forskarna använder många olika metoder för att styrka resultaten. Tidigare har man tänkt att dessa områden är sterila men på senare tid ändå misstänkt att det kan finnas bakterier där. Det är en stor upptäckt, säger Sebastian Gidlöf, forskare och specialist inom obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet till SVT.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/livmodern-ar-full-av-bakterier

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons