Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Samband mellan antidepressiva läkemedel och förlossningsskador

En nordisk studie bekräftar tidigare känt samband mellan SSRI-behandling och ökad risk för högt blodtryck i lungorna hos det nyfödda barnet. Kvinnor som behandlas med SSRI-läkemedel under den senare delen av graviditeten kan orsaka att det nyfödda barnet löper en fördubblad risk att drabbas av svåra lungproblem. Även om det rör sig om få barn anser Helle Kieler, docent vid Karolinska Institutet som lett studien, att läkare bör hitta alternativ behandling om det är möjligt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-16

Annons

En nordisk studie bekräftar tidigare känt samband mellan SSRI-behandling och ökad risk för högt blodtryck i lungorna hos det nyfödda barnet.

Kvinnor som behandlas med SSRI-läkemedel under den senare delen av graviditeten kan orsaka att det nyfödda barnet löper en fördubblad risk att drabbas av svåra lungproblem. Även om det rör sig om få barn anser Helle Kieler, docent vid Karolinska Institutet som lett studien, att läkare bör hitta alternativ behandling om det är möjligt.

Annons
Annons

– De läkare som behandlar gravida kvinnor mot depression bör överväga annan icke-medicinsk behandling i de fall det är möjligt, och gravida kvinnor som tar SSRI bör informeras om riskerna. Men samtidigt måste man ha klart för sig att persisterande pulmonell hypertension är en ovanlig åkomma som drabbar en till två av tusen nyfödda barn och att en i förtid avslutad behandling för depression hos mamman kan orsaka återfall.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=135679&l=sv&newsdep=130

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.