Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svår PMS påverkar det dagliga livet

80 procent av alla fertila kvinnor lider av PMS, premenstruella besvär. För många av kvinnorna är problemen rätt små, men andra har så svåra besvär att de får depression och ångest och blir aggressiva. Birgitta Segerbladh, överläkare på mödrahälsovården i Uppsala har disputerat med en avhandling om svår PMS.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-16

Annons

80 procent av alla fertila kvinnor lider av PMS, premenstruella besvär. För många av kvinnorna är problemen rätt små, men andra har så svåra besvär att de får depression och ångest och blir aggressiva.

Birgitta Segerbladh, överläkare på mödrahälsovården i Uppsala har disputerat med en avhandling om svår PMS.

Annons
Annons

– För den stora majoriteten så är det mycket fysiska symtom som många kvinnor kan känna av och kanske lite lättare nedstämdhet, och ibland lite mer labil i humöret. Det är väl de lite mer vanliga symtomen. Medan det finns en grupp som blir extremt påverkade, det kanske är runt 3-5 procent kvinnor i fertil ålder som får riktigt svår påverkan dagligen.  

Svåra PMS-besvär kan påverka det dagliga livet. Att man känner att man inte fungerar som vanligt och på grund av nedstämdhet inte orkar ta tag i saker. Även relationer till familj, arbetskamrater och vänner kan vara klart påverkade cirka 10 dagar innan menstruation.

    Källor

  • Sveriges Radio P1 - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4698525

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons