Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tung vikttrend bland gravida kvinnor

Trenden med övervikt hos gravida kvinnor fortsätter öka, visar en ny statistikrapport från Socialstyrelsen. Andelen som drabbas av allvarliga bristningar vid förlossning, samt andel kejsarsnitt, ligger kvar på samma nivå som tidigare. Dock är skillnaderna fortsatt stora över hela landet. 


Publicerad den: 2019-05-03

Tung vikttrend bland gravida kvinnor
Annons

Andelen kvinnor som skrivs in i mödrahälsovården med övervikt och fetma fortsätter öka. Det visar Socialstyrelsens statistik över graviditeter, förlossningar och nyfödda barn för 2017. Drygt 26 procent hade övervikt och 15 procent fetma.

– I statistiken syns också stora regionala skillnader. I exempelvis Dalarnas och Södermanlands län hade hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen medan i Stockholm låg andelen på en dryg tredjedel, säger Alice Wallin, statistiker vid Socialstyrelsen, i ett uttalande.

Kan försvåra graviditet och förlossning

Högt BMI är kopplat till högre risk för komplikationer under graviditeten samt under förlossningen. Exempelvis är risken högre för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och för tidig förlossning. 

Annons
Annons

– Det är bekymmersamt att siffrorna fortsätter att öka eftersom högt BMI innebär risk för både mamma och barn. Därför är det viktigt att lyfta den här lite känsliga frågan, liksom att det görs ett preventivt arbete i samhället och att mödravården erbjuder insatser och stöttar kvinnor under och efter graviditet, säger Anna Sandström, föredragande läkare och specialist i obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset, i ett uttalande. 

Följ patientfallet: Vilken preventivmetod passar för Petra? 

Många bristningar bland förstföderskor

De nya siffrorna visar att drygt 5 procent av förstföderskorna drabbas av allvarliga bristningar, bland annat i bäckenbotten och ändtarmsmuskulaturen. Samma siffra för omföderskor var lägre, där drabbades drygt 1 procent av liknande bristningar.

– Sedan en topp 2004 har vi kunnat notera en viss nedåtgående trend när det gäller allvarliga bristningar vid vaginal förlossning. Men 2017 ligger de kvar på ungefär samma nivå som 2016, säger Alice Wallin. 

Annons
Annons

Medicinsk översikt: Icke-hormonella preventivmetoder

Bäst resultat i Gävleborg

Stora regionala skillnader syns i statistiken även i år. När det gäller förstföderskor som drabbas av allvarliga bristningar var siffran i Region Gotland 8,3 procent och i Region Stockholm 6,6 procent, vilket kan jämföras med 2,6 procent i Gävleborg.

– Skillnaderna kan bland annat bero på olika rutiner för att diagnostisera skador, men också på arbetssätt på förlossningsklinikerna. Bristningar är ett område som uppmärksammats mycket de senaste åren och där flera satsningar gjorts. Samtidigt tyder skillnaderna på att det är viktigt att regionerna analyserar sina siffror och fortsätter jobba med insatser för att minska bristningarna, säger Anna Sandström.

Lika många kejsarsnitt som tidigare

Under de senaste tio åren har andelen kejsarsnitt legat på cirka 17 procent eller högre. För 2017 blev siffran 17,3 procent. Även här finns skillnader mellan regioner. Under flera år har Region Östergötland toppat listan med lägst andel kejsarsnitt i landet, år 2017 var de nere på 11,6 procent, jämfört med Region Gotland som hade den högsta andelen 22,1 procent.

– Kejsarsnitt är vanligare bland kvinnor som är äldre när de föder barn, liksom bland dem med högre BMI. Andelen kejsarsnitt varierar också mellan olika sjukhus i Sverige och påverkas av sjukhusens upptagnings-område, fördelning av mödrar med olika hög risk för komplikationer samt rutiner för planerade kejsarsnitt, säger Anna Sandström.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • Socialstyrelsen - https://socialstyrelsen.se/nyheter/2019/overviktochfetmablandgravidafortsatteroka

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.