Mage-endometrios-kvinna-smärta

Viktigt med tidiga insatser och individanpassad behandling vid endometrios

Smärta vid mens, djup samlagssmärta, besvär från tarmar och urinvägar är vanliga symtom på endometrios. En sjukdom som vården behöver få bättre kunskap om, anser Socialstyrelsen som i dagarna kom med nya nationella riktlinjer för endometrios.


Publicerad den: 2018-12-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Symtom på endometrios

Det vanligaste symtomet vid endometrios är smärta:

• Smärtsamma menstruationer


• Smärta vid samlag (djupt inne i slidan), smärtorna som kan kvarstå efter samlaget under en kortare stund eller upp till dagar.


• Buksmärtor av olika slag samt tarmbesvär med knipsmärtor och ibland även diarré eller förstoppning eller svullen mage.


• Det är även vanligt med barnlöshet vid endometrios.


Råder okunskap om endometrios

Enligt Socialstyrelsen råder det okunskap om endometrios, både inom vård och bland allmänheten. Drabbas man av sjukdomen kan det ta många år innan man får rätt vård. Därför har nu Socialstyrelsen tagit fram nya riktlinjer som innehåller 44 rekommendationer för diagnostik, behandling och omvårdnad - alla utgår från symtom oavsett patientens ålder.
Insatser vid tidiga symtom är viktigt

– Insatser vid tidiga symtom är en viktig del i de nya riktlinjerna, liksom individualiserad behandling. Om behandling sätts in tidigt minskar risken för långvarig smärta, säger Matts Olovsson, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och prioriteringsordförande i riktlinjearbetet, i ett pressmeddelande.

Läs även: Vilken preventivmetod passar för Petra?

Team bör hjälpa svårbehandlade patienter

Stödjande samtal och tidig uppföljning efter nyinsatt behandling, är två nya rekommendationer, och för de med svårbehandlad endometrios rekommenderas vår av ett multiprofessionellt team. Sådan team finns dock bara på en fjärdedel av av de svenska sjukhus som har kvinnokliniker, skriver Socialstyrelsen i sitt pressmeddelande.

– Tillgången till kompetens och vård ser mycket olika ut i landet. Genom de nya nationella riktlinjerna och utbildningssatsningen vill vi ge förutsättningar för en kunskapsbaserad och jämlik vård, säger Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

I syfte att öka kunskapen om endometrios, samt om hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas, har Socialstyrelsen tagit fram en webbutbildning för vårdpersonal.

– Med den här utbildningen hoppas vi nå ut till många olika grupper av vårdpersonal. Vi vill stödja vården och öka kunskapen brett så att personer med endometrios får möjlighet till bättre vård, säger Karin Thorheim, utredare vid Socialstyrelsen.

Läs även: Nattliga uppvaknanden för blåstömning - Har din patient nokturi?

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/fleraatgarderforbattrevardvidendometrios

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons