
Nya behandlingsmöjligheter med bispecifika antikroppar
Tack vare nya forskningsframsteg har den progressionsfria överlevnaden vid multipelt myelom på kort tid ökat med flera år. Samtidigt kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas. Det berättar myelomspecialisten Hareth Nahi när NetdoktorPro pratar med honom i samband med ASH 2020.
Hallå där Hareth Nahi, specialist och lektor i hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset...
Varför är ASH en viktig kongress?
– Det är ju den största hematologi-kongressen i världen!
Vilken var det största nyheten för dig och varför?
– Nyheten om bispecifika antikroppar, BiTe, som öppnar upp för helt nya behandlingsmöjligheter. Metoden innebär lång progressionsfri överlevnad för terminalpatienter. Det handlar om minst ett par år men jag kan inte ge någon säker siffra än då studierna inte är klara.
Läs mer om detta i Hareth Nahis kongressrapport från ASH 2020 här >>
Är det något du saknade under årets möte?
– Personlig interaktion med kollegorna, informationsutbyte gällande nya behandlingar och egen erfarenhet när det gäller effekt och biverkningar vid behandling. I framtiden tror jag vi kommer se en kombination av digitalt och fysiskt möte.
Hur anser du att införandet av nya läkemedel vid blodcancer generellt ser ut i Sverige?
– Det går med snigelfart, jämfört med amerikanerna som är snabbast av alla. Risken med ett snabbt godkännande är ju att man tar förhastade beslut, men för en cancerpatient är det bråttom. Det är på liv eller död. Det går inte att jämföra införande av ett cancerläkemedel med till exempel ett blodtrycksmedel – där det redan finns många att välja bland. Man måste kunna skilja mellan banala folksjukdomar som inte är akut dödliga och en allvarlig cancersjukdom.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om follikulära lymfom »
-
T-cellerna blir allt viktigare i behandling av hematologiska maligniteter
Lymfom, myelom och leukemier är de områden som överläkare Hans Hagberg bevakade under ASH 2020. Läs hans kongressrapport här.
-
Han fick en ny chans med CAR-T-celler
Med ett personifierat läkemedel fick cancersjuka Kenneth en ny chans att överleva. Det berättar han om i samband med ett seminarium under Folkhälsodalen.
-
Han var pionjär inom immunterapi vid cancer
Redan 1974 disputerade Håkan Mellstedt, professor vid Karolinska Institutet, med sin doktorsavhandling om immunologiska studier vid blodcancer. Sedan dess har han lett forskning och varit med och utvecklat metoder som står som grund för vad som idag ses som den fjärde hörnpelaren i cancerbehandling.
-
Premiär för car T-läkemedel mot lymfom: ”En ny era börjar nu”
För första gången i Sverige har ett av de nya läkemedlen för car T-cellsterapi använts vid behandling av lymfom. Hoppet är nu att patienten ska bli helt botad.
-
Misstänk MPN vid höga blodvärden och trombocyter
Alldeles för få patienter med Myeloproliferativa sjukdomar, MPN, upptäcks i primärvården. – Om du ser en patient som har för högt blodvärde, eller höga trombocyter, och utan känd sjukdom, tänk på MPN som möjlighet och diskutera gärna med en hematolog, säger överläkare o...
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu