Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hematologi

"Det viktigaste är en bra palliativ vård"

Vården i livets slutskede behöver förbättras. Det var panelen överens om i den avslutande debatten under Läkartidningens kunskapsseminarium om läkarassisterat självmord.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-03

Annons

Begreppsförvirringen bör redas ut och mer kunskap om den palliativa vården behövs. Det är panelen eniga om. Samtidigt är frågan om läkarassisterat självmord komplicerad och värdeladdad, skriver Läkartidningen.

– Motargumenten kommer från läkarkåren och kyrkorna, det är fel och synd att ta livet av sig, att döda. Men det vi pratar om är patienter som befinner sig nära döden i livets slutskede, och har en klar vilja, och barmhärtighet, säger Staffan Danielsson, riksdagsledamot för Centern.
Han menar att det handlar om att ge människor ett värdigt slut på livet.

– Det är inte läkarna som ska besluta detta, det är medborgarna som genom folkomröstning ska ta principbeslutet, säger han.

Annons
Annons

Läs även: Nationella riktlinjer om palliativ vård

Elin Karlsson, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, är inte lika övertygad om att det rätt väg att gå:

– Det jag möter när jag är ute och diskuterar läkarassisterat självmord, eutanasi och avslutad behandling är att det råder en oerhörd begreppsförvirring. Det är viktigt att vi även utanför det här rummet kan föra en saklig debatt och diskutera rätt saker. Vi i Läkarförbundet motsätter oss läkarassisterat självmord och eutanasi för att det är åtgärder med syftet att döda, sa hon.

Bygga ut sjukvården och jämna ut skillnader

Vidare påpekar Anna-Lena Sörenson (S), riksdagsledamot, att det inte finns något parti som driver frågan om dödshjälp och betvivlade nyttan av en utredning.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

– Palliativ vård ska vi utreda, det är en jämlikhetsfråga, men assisterat självmord är en synnerligen olämplig fråga att utreda. Här kommer partierna inte att flytta sig en millimeter, vi kommer inte att komma fram till en sanning, säger hon och fortsätter:

– För mig är det fullständigt självklart att om den palliativa vården sviktar ska vi bygga ut den. Den har stora utvecklingsmöjligheter och är ojämlikt fördelad i landet, men det kan ju inte vara ett argument för att man ska välja döden i stället.

Elin Karlsson instämmer:

– Det jag vill erbjuda de döende patienterna är den absolut bästa möjliga vården, jag vill ge dem den symtomlindring de behöver, och övriga resurser, mediciner, samtal och så vidare. Vi behöver bli bättre och bygga ut sjukvården.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Läkartidningen - http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/03/Enighet-i-panelen-Mer-samtal-om-dodshjalp-behovs/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.