Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hematologi

Läkare: Öka det psykiska stödet vid kronisk blodcancer

Utvecklingen av nya läkemedel vid blodcancer går fort, inte minst när det gäller KLL, kronisk lymfatisk leukemi. Samtidigt brister det psykiska stödet. "För full acceptans av sjukdomen behöver en del patienter djupare psykologisk hjälp", säger professor emerita Eva Kimby till den vetenskapliga tidskriften Medicinsk access.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-27

Annons

Diagnosen kronisk blodcancer innebär att patienten måste leva med sin sjukdom resten av livet. I vissa fall rör det sig om 20-30 år och för att acceptera detta är många i behov av en kontaktsjuksköterska och psykosocialt stöd.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

Bristande psykiskt stöd vid kronisk blodcancer

Samtidigt visar en undersökning, som Blodcancerförbundet gjort bland sina medlemmar, att sju av tio blodcancerpatienter inte får det stöd de har rätt till efter behandling. Dessutom erbjuds bara 43 procent en kontaktsjuksköterska, KSSK, trots att det är lagstadgade rätt sedan ett år tillbaka. Något som Eva Kimby, professor emerita vid Karolinska institutet, menar är mycket allvarligt då många patienter lider i onödan. 

Annons
Annons

– Jag brukar säga till mina patienter att de inte ska låta vetskapen om sjukdomen påverka livet allt för mycket, utan i stället vara glada över att den oftast inte ger några besvär och att det finns behandlingsmöjligheter om symtom uppstår Men för full acceptans av sjukdomen behöver en del patienter djupare psykologisk hjälp.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Medicinsk access - http://medicinskaccess.se/wordpress/2017/09/19/snabb-utveckling-av-lakemedel-men-det-psykiska-stodet-haltar/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons