Nyhet | Hematologi

Nya terapier ska motverka läkemedelsbiverkningar hos barn med leukemi

Dagens cytostatikabehandling botar nio av tio barn med akut lymfatisk leukemi, ALL. Samtidigt drabbas cirka 60 procent av allvarliga biverkningar under behandling. Nu tar Akademiska sjukhuset ett krafttag för att på sikt kunna lindra biverkningarna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Varje år drabbas omkring 300 barn och ungdomar i Sverige av cancer, varav en tredjedel utgör leukemi. De flesta överlever den aggressiva cancerformen men över hälften får allvarliga biverkningar.

– Vart tionde barn får biverkningar i centrala nervsystemet och ibland inlärningssvårigheter långt senare. Hjärnpåverkan under behandlingen kan yttra sig som synstörningar, förvirring, kramper, muskelförlamning eller medvetslöshet, säger Arja Harila-Saari, professor och barncancerläkare på Akademiska barnsjukhuset, som forskar på biverkningar av cytostatikabehandling vid ALL.

De pågående studierna hoppas leda till effektivare terapier och rätt stöd. Det framgår i ett pressmeddelande i samband med internationella barncancerdagen den 15 februari.

Annons
Annons

 Biverkningar påverkat hela familjens livssituation

En av studierna syftar till att öka kunskapen om mekanismer och riskfaktorer för att kunna undvika akuta biverkningar på centrala nervsystemet. I ett försök ska ALL-patienter med bra prognos få en mindre intensitet i doserna för att minska biverkningarna.

I en annan studie undersöker forskarna kopplingen mellan akuta och mer långsiktiga biverkningar. Även hur biverkningarna påverkar livskvalitén för barnet och dennes familj.

– Sedan 2008 har vi via enkätstudier utvärderat livskvalité och upplevd påverkan av olika behandlingar både fysiskt och psykologisk, men också hur olika biverkningar påverkat hela familjens livssituation. Inom kort introducerar vi en ny mätmetod med patientrapporterade utfallsmått (PROM) och patientrapporterade erfarenhetsmått (PREM) som ger större möjligheter till dialog och återkoppling om resultaten till patienter och föräldrar, säger Arja Harila-Saari.

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/nya-behandlingar-i-sikte-mot-biverkningar-av-cytostatika-vid-barnleukemi-2410319

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons