Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hematologi

Patienter över 75 år är underrepresenterade i studier om blodcancer

I den första omfattande analysen av registrering i klinisk prövning bland äldre med blodcancer fann forskarna betydande skillnader. Personer över 75 år var nämligen underrepresenterade, enligt resultatet som presenteras under den amerikanska hematologikongressen ASH.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-13

Annons

Det är forskare från USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA som har tittat på fördelningen av äldre patienters deltagande i kliniska studier för hematologiska maligniteter. Samtidigt som åldersgruppen 75 år eller äldre utgör en minoritet i studierna är personer under 65 år generellt överrepresenterade. Detta trots att blodcancer oftast drabbar personer över 65 år.

 

– Baserat på våra resultat är förekomsten av cancer mycket högre hos vuxna över 75 år jämfört med andelen patienter i denna åldersgrupp som registrerar sig i kliniska prövningar, säger Bindu Kanapuru, medicine doktor, som har lett studien.

Annons
Annons

Med så få patienter i åldrarna 75 år eller äldre menar hon därför att det saknas viktig information om säkerheten och effektiviteten av nya terapier i denna åldersgrupp.

Antal äldre med blodcancer ökar

Fyndet har betydelse då antalet individer över 75 år som diagnostiseras med blodcancer förväntas öka i takt med den åldrande befolkningen. Idag är en av fem patienter som diagnostiserats med de flesta blodcancertyper 75 år eller äldre.

Samtidigt understryker Bindu Kanapuru riskerna med att låta äldre delta.

– Läkare kan tveka när det kommer till att anmäla dessa äldre patienter eftersom de inte är säkra på hur de kommer att reagera på undersökningsmedicinen. Den 75-åriga befolkningen är också extremt heterogen. Du kan ha en 75-årig som är väldigt frisk och annan person i samma ålder som är svag och har många sjukdomar.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

Hon betonar att det är viktigt för kliniker att utvärdera patienternas lämplighet baserat på hälsostatus och inte utesluta dem på grund av ålder.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • American Society of Hematology - http://www.hematology.org/Newsroom/Press-Releases/2017/8067.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.