Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hematologi

Rekordmånga donerar blodstamceller

Allt fler donerar blodstamceller och 2017 blev ett rekordår för rekryteringen till det svenska registret för blodstamcellsdonatorer, som nu omfattar över 100 000 personer. Det rapporterar Vetenskapsradion.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-27

Annons

Patienter med olika former av blodcancer är den största gruppen som är beroende av blodstamcellstransplantationer. De senaste åren har antalet donatorer ökat och en förklaring torde vara olika upprop i sociala medier.

– 2012 startade vi vår Facebooksida, vilket har gett ett enormt genomslag för oss. Tidigare hade vi bara blodcentralerna runtom i landet. Men Facebooksidan har ju gjort att vi når ut mycket bredare, säger Camilla Lindgren, koordinator vid Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamcellsdonatorer.

Läs även: Det ska du tänka på när du misstänker kronisk blodcancer

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

De saknar givare

Oddsen att hitta en matchande donator varierar mellan 70 och 20 procent, beroende på patientens genetiska ursprung.

– Idag finns 30 miljoner givare i register över hela världen. De flesta, eller kanske 10 miljoner, finns väl i Europa. Men i stora delar av världen, exempelvis Mellanöstern, Sydostasien och Afrika, har ju väldigt få utbyggda register, säger Mats Bengtsson som är medicinskt ansvarig läkare för Tobiasregistret.

Det gör det särskilt svår för patienter som kommer från vissa delar av världen att hitta lämpliga givare. Något som gör att fler donatorer ständigt efterfrågas.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6845676

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.