Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hud/Venereologi

Psoriasis kan tyda på ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom

Den genetiska risken att ha förhöjda nivåer av triglycerider i blodet är förknippad med en ökad risk att utveckla psoriasis, visar dansk forskning. Läkare bör därför överväga att kontrollera triglyceridnivåer i blodet hos patienter med psoriasis.


Mats Halldin, legitimerad läkare
Publicerad den: 2024-06-18

Annons

Förhöjda nivåer av triglycerider i blodet ökar inte bara risken för att utveckla ischemisk hjärtsjukdom, utan även psoriasis. Det visar en ny dansk studie av de två sjukdomarna med data från över 100 000 studiedeltagare, publicerad i British Journal of Dermatology. Enligt forskarna bakom studien innebär kopplingen mellan de två sjukdomarna att det är rimligt att överväga om behandling av triglycerider hos personer med psoriasis, förutom att minska svårighetsgraden av deras psoriasis, kan minimera risken för att utveckla ischemisk hjärtsjukdom.

Annons
Annons

Forskare och läkare har länge spekulerat i om förhöjda nivåer av triglycerider i blodet kan leda till mer än bara en ökad risk för ischemisk hjärtsjukdom. Faktum är att personer med förhöjda nivåer av triglycerider i blodet också ofta har höga nivåer av C-reaktivt protein (CRP), som är en markör för inflammation i kroppen. Tanken bakom den nya studien var att den ökade inflammationsnivån i kroppen skulle kunna leda till utveckling av psoriasis, som är ett inflammatoriskt tillstånd i huden.

I studien jämförde forskarna förekomsten av genetiska varianter av ökade nivåer av triglycerider i blodet med förekomsten av nya fall av psoriasis under en uppföljningsperiod på cirka 9 år.

"Nivåerna av triglycerider i blodet kan vara förhöjda av många anledningar, men när vi analyserar de genetiska varianterna av förhöjda triglyceridnivåer ger det oss en mycket bättre insikt om ett eventuellt orsakssamband", förklarar forskaren Anders Møller Greve vid Rigshospitalet för Dagens Medicin i Danmark.

Markant ökad risk

Resultaten av studien visar att personer med genetisk predisposition för förhöjda nivåer av triglycerider i blodet hade en markant ökad risk att utveckla psoriasis under uppföljningsperioden. Drygt 850 personer diagnostiserades med psoriasis under uppföljningsperioden, och forskarna fann att en fördubbling av nivåerna av triglycerider i blodet var associerad med en 1,26 gånger ökad risk att utveckla psoriasis. Sambandet var extra tydligen hos studiepersoner över 40 års ålder.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Psoriasis kan vara en förvarning för hjärtsjukdom

Flera intressanta slutsatser kan dras av studien. För det första verkar det alltså som om inflammation i samband med förhöjda nivåer av triglycerider i blodet kan leda till utveckling av psoriasis. En annan intressant vinkel är att en psoriasisdiagnos kring 40 års ålder kan vara en varningssignal om en ökad risk att utveckla ischemisk hjärtsjukdom efter 50 års ålder.

”Det har tidigare konstaterats att personer med psoriasis har en ökad risk att utveckla hjärtsjukdom, utan att man vet varför. Den här studien ger en möjlig förklaring till sambandet och gör det relevant att undersöka om man genom att behandla triglycerider i samband med diagnostisering av psoriasis kan minska svårighetsgraden av psoriasis och samtidigt förhindra utveckling av hjärtsjukdom, säger Anders Møller Greve till Dagens Medicin i Danmark och fortsätter:

”När en patient får diagnosen psoriasis blir det också relevant att undersöka eventuella förhöjda nivåer av triglycerider i blodet. Vi vet att fetma, fet kost och alkohol ökar nivåerna av triglycerider i blodet, och det skulle då vara rimligt att tro att man kanske kan förhindra utvecklingen av psoriasis eller svårighetsgraden av psoriasis med viktminskning, begränsat alkoholintag och en kostförändring, som också kan vara skyddande i förhållande till risken att utveckla ischemisk hjärtsjukdom”.

 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin, Danmark - https://dagensmedicin.dk/psoriasis-kan-vaere-et-forvarsel-om-oeget-risiko-for-iskaemisk-hjertesygdom/
  • Greve AM, Wulff AB, Bojesen SE, Nordestgaard BG. Elevated plasma triglycerides increase risk of psoriasis: A cohort and Mendelian randomization study. Br J Dermatol. 2024 Feb 27:ljae089. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38411598/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.