Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Årets ozonhål är här – men ingen fara att sola

Nu är årets antarktiska ozonhål här, men det innebär ändå inte någon ökad risk för att sola meddelar SMHI.
Annons

Nu är årets antarktiska ozonhål här, men det innebär ändå inte någon ökad risk för att sola meddelar SMHI. Halterna av ozon i stratosfären varierar under året, men brukar vara som tunnast under september-oktober. Enligt SMHI kommer årets ozonhål ovanligt sent under året, rapporterar TT. Men trots ozonhålet behöver man inte vara rädd för att sola.
– Jag tror inte att man behöver vara orolig. Eftersom de flesta varit ute och fått sol på sig har man byggt upp hudens skydd, huden har blivit tjockare och vi fått lite färg, säger Helene Asp, enhetschef på enheten för miljöövervakning på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Utsläppen för ozonnedbrytande ämnen – CFC: er och HCFC: er – har minskat kraftigt under de senaste åren, men trots det är det ännu för tidigt att se någon återhämtning av ozonskiktet.
– Minskningen av ozonskiktet har sedan 90-talet stannat av. Men eftersom det hoppar så mycket från år till år, så är det svårt att se någon tillväxt. Men allt tyder på att det är så och vi förväntar oss att se en återhämtning inom de närmaste 5-10 åren, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI, till TT.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ingen-fara-att-sola-trots-ozonhal-1.1156739

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.