Malariamygga_513_240.jpg
Nyhet | Hud/Venereologi

Studie: Därför lockas mygg av svettiga människor

Är man svettig har man också större risk att bli myggbiten. Mygg älskar nämligen svett.  Nu har forskare från Lund och USA gjort en upptäckt som kan minska myggens dragning till människor och på så sätt också minska spridningen av myggburna sjukdomar.


Publicerad den: 2019-04-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I den aktuella studien, som publicerats i tidskriften Current Biology, konstaterar forskarna att myggor kan identifiera mjölksyra. Mjölksyra är alltså en komponent i svett och lukten av syran attraherar myggorna.

I studien studerades den så kallade gulafebernmyggan (Aedes aegypti) och även en doftreceptor hos myggan som kallas för Ir8a. Och när forskarna slog ut ir8a-genen minskade myggornas förmåga att hitta människor radikalt, med ungefär 50 procent.

Målet: Minska spridningen av sjukdomar

Nadia Melo och Marcus Stensmyr, som båda är forskare vid biologiska institutionen i Lund och en del av det internationella forskarlaget som ligger bakom upptäckten, menar att dessa fynd kan bidra till utvecklingen av bättre myggmedel. Målet med forskningen är alltså att minska spridningen av sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikaviruset.

– Genom att tillsätta dofter som maskerar lukten av mjölksyra och på så vis sätter Ir8a ur spel kan människor ”försvinna” ur myggornas synfält, även när de svettas, säger Marcus Stensmyr, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/darfor-dras-myggor-till-svettiga-personer

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons