Nyhet | Hud/Venereologi

Första nationella riktlinjerna för psoriasisvård är här

Både läkare och patientorganisationer har länge efterfrågat nationella riktlinjer för vård vid den kroniska hudsjukdomen psoriasis. Nu presenterar Socialstyrelsen den första remissversionen. Förutom sedvanliga behandlingsmetoder rekommenderas individuell genomgång av riskfaktorer och stöd att ändra levnadsvanor.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Omkring 300 000 personer i Sverige lider av psoriasis i olika former och svårighetsgrader. Det är idag känt att psoriasis är en systemisk inflammatorisk sjukdom som även drabbar andra organ än huden - ändå har det saknats nationella riktlinjer för psoriasisvård. Men efter pådrivning från både patientorganisationer och professionen har Socialstyrelsen nu tagit fram riktlinjer och en första version är ute på remiss.

 Inte bara följa upp hudsymtom vid psoriasis

Förutom sedvanliga behandlingsmetoder som receptbelagda salvor och krämer rekommenderas utbildning och samtalsstöd för psoriasispatienterna. De med svår sjukdom ska även följas upp utifrån livssituation och inte endast hudsymtom.

– Det kan handla om att man gör regelbundna kontroller av blodtryck och blodsocker samt uppmärksammar levnadsvanor och samsjuklighet med till exempel hjärt- kärlsjukdomar, säger Alexandra Karlén, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Minska sjukhustiden för patienterna

Förutom krämer och salvor är ljusbehandling vanligt för att dämpa inflammationen i huden. Men enligt de nationella riktlinjerna vill Socialstyrelsen dra ner på användningen av ljusbehandling med kortvågigt ultraviolett ljus.

– Det beror på att flera nya effektiva läkemedel har tagits fram som kan ersätta ljusbehandling, så att man slipper ta sig till ett sjukhus för att ställa sig i en ljuskabin flera gånger i veckan, säger Alexandra Karlén.

Läs även: En av tre läkare sätter in fel behandling vid psoriasisartrit (PsA) 

Fram till och med den 31 maj kommer Socialstyrelsen ta emot synpunkter på riktlinjerna för psoriasis och en slutversion kommer att publiceras i början av 2019.

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/nyariktlinjerskagemerjamlikvardvidpsoriasis

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons