Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Konsumenter varnas: Kvicksilver i hudblekande krämer

Kvicksilver är ett förbjudet ämne i kosmetiska produkter och produkterna får inte säljas i Sverige och EU. Trots det har hudblekningskrämer med kvicksilver hittats i Sverige, Läkemedelsverket avråder därför konsumenter att köpa dessa produkter. De konsumenter som tror sig ha använt en sådan produkt bör omedelbart sluta använda den.


Publicerad den: 2020-01-20

hudkräm
Annons

Miljöinspektörer i Malmö har vid kontroll i butik hittat hudblekande krämer innehållande kvicksilver. Användning av hudblekningskrämer kan leda till kvicksilverförgiftning. Även andra i ett hushåll, där en person använder produkterna, kan påverkas och i värsta fall drabbas av förgiftning, skriver Läkemedelsverket som nu starkt avråder konsumenter att använda dessa produkter. 

De som tror sig ha använt en produkt som innehåller kvicksilver uppmanas att omedelbart sluta använda den. Om man är orolig kan man höra av sig till sjukvården. 

Farligt även i små mängder

Kvicksilver frigörs nämligen i luften och kan vara farligt även i små mängder, då det lagras i kroppen. 

Annons
Annons

De beslagtagna krämerna i Malmö innehöll mycket höga halter. Kvicksilver nämns dock inte i innehållsförteckningen. 

Kan även innehålla andra förbjudna ämnen

Tullverket kunnat se en ökande trend i beslagen av hudblekande produkter. Dessa produkter har också innehållit hydrokinon, som är ett annat förbjudet hudblekande ämne. 

– Vi har ett gott samarbete med Tullverket och följer situationen och hoppas nå ut med information så att konsumenter förstår hur farliga de här produkterna är.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se//Alla-nyheter/Nyheter-2020/Lakemedelsverket-varnar-for-kvicksilver-i-sex-hudblekande-kramer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.