Svettningar - hyperhidros
Nyhet | Hud/Venereologi

Kostnaderna för planerad vård utomlands har tredubblats

Notan för planerad vård utomlands har dragit iväg snabbt. På fyra år har summan tredubblats, och den största andelen går till behandling för överdrivna svettningar (hyperhidros). Nu har SKL tagit fram en nationell prislista över svettbehandlingar och hoppas att kostnadsökningarna ska bromsas, rapporterar Ekot.


Publicerad den: 2019-03-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Kostnaderna för planerad vård utomlands landade på 160 miljoner kronor ifjol och mer än hälften av pengarna går till svettbehandlingar, visar siffror från Försäkringskassan som Ekot tagit del av.

– Idag har regionerna ingen kostnadskontroll över just de här behandlingarna, säger Åsa Sandgren Åkerman, sektionschef på intresseorganisationen Sveriges kommuner och Landsting (SKL) till Ekot.

Enligt lag ska ersättningen för vård utomlands motsvara den kostnad som behandlingen skulle ha kostat i Sverige. Men för något år sedan slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att patienter skulle få ersättning för hela den faktiska utgiften, rapporterar Ekot. 

”...trots att dessa i många fall legat över vad motsvarande vård kostar i Sverige”, skriver SKL i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

SKL har nu därför skapat en nationell prislista över svettbehandlingar, i syfte att skapa förutsättningar för att de ersättningar som ges för vård utomlands ska motsvara de ersättningar som ges i Sverige. Förhoppningen är alltså att kostnadsökningen då ska bromsas. 

Här kan du läsa om ersättning för hyperhidrosbehandling på SKL:s hemsida:

Ersättningsnivåer och vårdutbud för behandling av hyperhidros med botulinumtoxin >>>

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7171447
  • SKL - https://skl.se/halsasjukvard/nyhetsarkivhalsasjukvard/nyheterhalsasjukvard/transparentaprislistorforsvettbehandlingar.26982.html

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons