Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Läkare ordinerade konserveringsmedel mot rosacea

En kvinna med mycket svåra besvär av akneliknande bölder på ansiktet blev ordinerad flytande konserveringsmedel när hon besökte en läkare i Torsby. ”Läkaren har agerat ovetenskapligt” säger Inspektion för vård och omsorg, IVO, som kritiserar läkaren.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-23

Annons

IVO anser att läkaren agerat ovetenskapligt och skriver i beslutet att "patientens återkommande problem med bölder borde medfört remiss till hudklinik för vidare utredning. Patienten ordinerades att badda huden med en lösning av konserveringsmedel avsett för konservering av sylt och saft, en behandlingsmetod som inte har förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet."

Läkarens försvar: tackade nej till antibiotika

Att patienten ska ha tackat nej till antibiotikabehandling samt avböjt att remitteras till hudklinik är den kritiserade läkarens försvar. Ett halvår senare skickades kvinnan till hudläkare som fann att det handlade om hudsjukdomen rosacea.

Annons
Annons

IVO skriver i beslutet att handläggningen inte har varit förenlig med de krav på en sakkunnig och omsorgsfull vård som anges i patientsäkerhetslagen.

 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/lakare-ordinerade-konserveringsmedel

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons