Nyhet | Hud/Venereologi

Ljusbehandling kan ge sänkt kolesterol

Solterapi, eller ljusbehandling, har visat sig ge positiva bieffekter som forskarna inte hade räknat med. I en studie bland psoriasispatienter har forskare kunnat se att ljuset ledde till högre bentäthet, sänkt kolesterol och bättre nivåer av blodsocker.

Publicerad den: 2010-10-11
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Solterapi, eller ljusbehandling, har visat sig ge positiva bieffekter som forskarna inte hade räknat med. I en studie bland psoriasispatienter, som gavs ljusbehandling för sin hudsjukdom, har forskare kunnat se att ljuset även ledde till högre bentäthet, sänkt kolesterol och bättre nivåer av blodsocker, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

Totalt deltog 112 personer med psoriasis i studien. De behandlades med medicinskt ljus; UVB-strålning kombinerat med så kallat klimatvård, vilket i det här fallet innebar sol och salta bad på Gran Canaria. Efter en tid mättes bland annat patienternas koncentration av D-vitamin i blodet, och enligt Amra Osmancevic, som är en av forskarna bakom studien, var resultaten tydliga.

Annons
Annons

– Vi kunde se klara förbättringar hos patienterna efter solljusbehandlingen. D-vitaminnivåerna höjdes, det dåliga kolesterolet sänktes och blodsockernivåerna förbättrades, säger forskaren Amra Osmancevic, specialistläkare vid hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT.

Dessutom kunde forskarna även se att behandlingen förbättrade vissa patienters bentäthet jämfört med andra i samma åldersgrupp.

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2184903/ljus_bra_for_ben_och_blod

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons