Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Ny läkemedelskombo imponerar vid metastaserat melanom

Nya studier visar att patienter med metastased och svårbehandlad malignt melanom kan bli långtidsöverlevare. Det är läkemedelskombinationen dabrafenib och trametinib i första linjen som gett resultat. De rapporterar Dagens Medicin från ASCO, den internationella konferensen om onkologi i Chicago. 


Publicerad den: 2019-06-05

Ny läkemedelskombo imponerar vid metastaserat melanom
Annons

– Det är mycket glädjande långtidssiffror. Fynden pekar mot att det finns bot att få för dessa patienter, säger Christian Ingvar, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund samt registerhållare för svenska melanomregistret, till Dagens Medicin.

Resultaten berör personer med icke opererbart eller spritt malignt melanom, där metastaserna haft mutationen Braf V600E eller V600K. Knappt hälften av patienterna i Sverige med spritt malignt melanom har just den här mutationen, skriver Dagens Medicin.

Sedan tidigare är det känt att den här patientgruppen svarar bra på riktade behandlingar med dabrafenib, en braf-hämmare, och trametinib, en mek-hämmare. Nu vill forskare från bland annat Frankrike ta reda på hur läkemedelskombinationen påverkar femårsöverlevnaden.

Annons
Annons

Påverkar långtidsöverlevnaden

De använde två randomiserade studier på området och analyserade data. Totalt rörde det sig om 500 personer som fått kombinationsbehandlingen och som tidigare var obehandlade. Efter fem år var överlevnaden 34 procent och efter fyra år 37 procent. Tiden då sjukdomen inte förvärrades, låg på 19 procent efter fem år och på 21 procent efter fyra år.

– Det är väldigt spännande att se dessa siffror. För tio år sedan fanns långtidsöverlevare knappt på kartan vid metastaserat malignt melanom, säger Christian Ingvar till Dagens Medicin.

Hos 19 procent av de patienter som fått kombinationsbehandlingen sågs en komplett respons. Av dem levde 71 procent efter fem år.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Hopp om immunterpin

I Sverige används idag först och främst de nya immuncheckpointhämmarna vid spritt malignt melanom. Men nyligen presenterades data från en femårsstudie för pembrolizumab vid avancerat malignt melanom. Där var överlevnadssiffrorna ännu bättre än för kombinationsbehandlingen med mek/braf-hämmare.

– Dessutom är biverkningarna något färre med immuncheckpointhämmarna. Sedan en tid tillbaka är det ungefär 500 personer som årligen dör i metastaserat malignt melanom i Sverige. Vi hoppas kunna få ned den siffran med hjälp av de nya immunterapierna, säger Christian Ingvar.  

Flera faktorer var av betydelse för goda resultat gällande totalöverlevnaden och den progressionsfria överlevnaden, bland annat ålder och antal organ som drabbats av metastaser.

Av samtliga studiedeltagare avbröt 18 procent sin medverkan på grund av biverkningar, bland annat feber. Alla var över 18 år. Studien sponsrades av läkemedelsbolagen GSK och Novartis.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/06/04/lakemedelskombo-imponerar-vid-spritt-melanom/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons