Nyhet | Hud/Venereologi

Psoriasis – annat än hudsymtom som leder till psykisk ohälsa

Psoriasis innebär ofta mer än hudproblem. Många patienter har även andra fysiska sjukdomar, vilka i ännu högre grad än hudsymtomen leder till ökad risk att drabbas av psykisk sjukdom. Det visar en ny studie vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tidigare forskning har visat att psoriasis ofta sammanfaller med fysiska och psykiska sjukdomar, såsom övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdom. Detta bekräftades i den aktuella studien, som vidare analyserade hur psoriasis-hudsymtom och andra fysiska sjukdomar påverkar den psykiska hälsan. Forskarna tittade till exempel på förekomsten av ångest, depression och självmord.

– Vi kunde se att hudsymtomen ökade risken för psykisk ohälsa med en tredjedel, medan andra fysiska sjukdomar fördubblade risken för psykisk ohälsa bland psoriasispatienterna, säger Kirk Geale, doktorand vid Institutionen och folkhälsa vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Helhetssyn i psoriasisvården

Det är första gången som forskare har kunnat visa hur de olika sjukdomarna samverkar och bidrar till psykisk ohälsa hos personer med psoriasis.

Annons
Annons

– Det visar att vården behöver finnas till för mer än enbart hudproblemen, säger Marcus Schmitt-Egenolf, dermatolog och professor vid Umeå universitet.

Han hoppas att studien kan bidra till en ökad helhetssyn i psoriasisvården.

Studien, som är publicerad i tidskriften JAMA Dermatology, inkluderar cirka 100 000 svenska patienter från hela landet med psoriasis, vilka jämfördes med en kontrollgrupp.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/psykisk-halsa-gar-djupare-an-huden-vid-psoriasis_9225334/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons