Nyhet | Hud/Venereologi

Sämre vård till äldre med psoriasis

Hur gammal psoriasispatienten är inverkar på valet av behandling. En åldersökning med 30 år resulterar i 65 procents mindre chans till att få modern medicinering, enligt ny svensk forskning från Umeå universitet.

Publicerad den: 2016-01-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I en kohort-studie har de svenska forskarna undersökt hur åldrande påverkar psoriasispatientens tillgång till behandling mot sin psoriasis med moderna läkemedel inom vården.

Resultatet visar att färre äldre patienter behandlas med den relativt nya biologiska behandlingen mot psoriasis. Medicineringen är betydligt dyrare jämfört med motsvarande konventionell systembehandling men även effektivare. Forskarna kunde se att patienternas tillgång till behandlingsmetoden minskade för varje år av åldrande.

Tydliga ojämlikheter i behandling av psoriasis

Annons
Annons

– Dessa resultat tyder på att bland patienter som verkar lika på alla viktiga sätt förutom ålder finns stora skillnader i tillgång till biologiska psoriasisbehandlingar, säger Marcus Schmitt-Egenolf som är professor i dermatologi vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och seniorförfattare av artikeln, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Ojämlikheterna vad gäller vården av patienter med psoriasis blir tydliga om vi jämför en mor och hennes dotter och antar att det är en 30-årig generationsskillnad mellan dem. Modern har en tredjedel så stor chans att påbörja en biologisk psoriasisbehandling som hennes dotter och detta endast på grund av att hon är äldre.

Annons
Annons

Den ojämna tillgången till moderna behandlingar av psoriasis visar att det finns ett förbättringsbehov inom psoriasisvården, påpekar forskarna bakom studien.  

Känner du igen bilden av ojämlik vård till följd av patientens ålder?

Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/psoriasispatienter-far-samre-tillgang-till-effektiv-behandlingsmetod-med-stigande-alder.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons