Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Sämre vård till äldre med psoriasis

Hur gammal psoriasispatienten är inverkar på valet av behandling. En åldersökning med 30 år resulterar i 65 procents mindre chans till att få modern medicinering, enligt ny svensk forskning från Umeå universitet.

Publicerad den: 2016-01-22

Annons

I en kohort-studie har de svenska forskarna undersökt hur åldrande påverkar psoriasispatientens tillgång till behandling mot sin psoriasis med moderna läkemedel inom vården.

Resultatet visar att färre äldre patienter behandlas med den relativt nya biologiska behandlingen mot psoriasis. Medicineringen är betydligt dyrare jämfört med motsvarande konventionell systembehandling men även effektivare. Forskarna kunde se att patienternas tillgång till behandlingsmetoden minskade för varje år av åldrande.

Tydliga ojämlikheter i behandling av psoriasis

Annons
Annons

– Dessa resultat tyder på att bland patienter som verkar lika på alla viktiga sätt förutom ålder finns stora skillnader i tillgång till biologiska psoriasisbehandlingar, säger Marcus Schmitt-Egenolf som är professor i dermatologi vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och seniorförfattare av artikeln, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Ojämlikheterna vad gäller vården av patienter med psoriasis blir tydliga om vi jämför en mor och hennes dotter och antar att det är en 30-årig generationsskillnad mellan dem. Modern har en tredjedel så stor chans att påbörja en biologisk psoriasisbehandling som hennes dotter och detta endast på grund av att hon är äldre.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

Den ojämna tillgången till moderna behandlingar av psoriasis visar att det finns ett förbättringsbehov inom psoriasisvården, påpekar forskarna bakom studien.  

Känner du igen bilden av ojämlik vård till följd av patientens ålder?

Kommentera gärna direkt under artikeln.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/psoriasispatienter-far-samre-tillgang-till-effektiv-behandlingsmetod-med-stigande-alder.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.