Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Studie: Många psoriasispatienter lider i tystnad

Nära 300 000 människor lever med psoriasis i Sverige och många av dem lider inte bara fysiskt utan också psykiskt, enligt den nya undersökningen Clear About Psoriasis som presenterades i samband med internationella psoriasisdagen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-30

Annons

Varje år den 29 oktober uppmärksammas den internationella psoriasisdagen. Syftet är att lyfta vårdkvalitén kring psoriasis samt presentera den senaste forskningen. I år var det den färska undersökningen Clear About Psoriasis som stod i fokus. Studien inkluderade svenska psoriasispatienter med måttlig till svår plackpsoriasis som fick svara på hur de mår. Resultatet visade att många, speciellt unga, lider i tystnad.

– Att vara bland folk, att få blickar och ibland kommentarer. Jag tyckte att det var skitjobbigt, säger William Bäckman från föreningen Ung med psoriasis, till Sveriges Radio.
Han menar att många unga känner sig ensamma i sin sjukdom och därför är det viktigt att prata om psoriasis.

– Vi är många som går igenom detta, vi kan prata om det och känna en gemenskap. Det har hjälpt mig hur mycket som helst.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Sverige Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6809526

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.