Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Var femte psoriasispatient får otillräcklig behandling

Trots över tre månaders behandling hade nära en av fem patienter besvär av sin psoriasis, enligt en ny studie.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-08

Annons

I en studie har forskare vid universitetet i Umeå och Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund undersökt hur väl systemisk behandling fungerar för patienter med psoriasis, och hur patienternas livskvalitet ser ut.

– Resultatet visar att vi måste fortsätta utveckla läkemedlen. Allt för många patienter lider av att deras behandling inte ger tillräckligt bra effekt. Det har stor påverkan på dessa patienters livskvalitet, säger Marcus Schmitt-Egenolf, huvudförfattare till studien och forskare vid Umeå universitet.

Annons
Annons

Efter tre månaders behandling hade 18 procent av alla patienter kvarstående medelsvår till svår psoriasis. Dessa patienter var i högre grad unga personer, rökare och med högre BMI. I denna grupp hade också en högre andel psoriasisartrit, en variant av sjukdomen som sätter sig i lederna.

– Effekten av dagens biologiska läkemedel är inte tillfredsställande för alla patienter. Läkemedlen måste användas på ett mer optimalt sätt. Dessutom behövs en vidareutveckling av läkemedlen, säger Marcus Schmitt-Egenolf.

Tror du ändå, trots studiens resultat, att det är biologiska läkemedel som är framtiden för psoriasisbehandling?

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

– De senaste femton åren har det hänt mycket inom de biologiska läkemedlen, säger Marcus Schmitt-Egenolf. Ingen kan se in i framtiden, men det vi förväntar oss är nog biologiska läkemedel i första hand.

________________________________________________________________________

Tips: Genomför NetdoktorPros läkarutbildningar om psoriasis och psoriasisartrit för att kunna ge dina patienter bästa möjliga vård.

Här hittar du läkarutbildningen om psoriasis

Här hittar du läkarutbildningen om psoriasisartrit (PsA)

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/en-av-fem-med-psoriasis-far-otillracklig-behandling/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons