Ny rekommendation om vaccin mot kikhosta för gravida
Folkhälsomyndigheten går nu ut med en ny rekommendation som gäller vaccin mot kikhosta bland gravida. Detta för att skydda barnet fram till att de själva kan vaccineras.

Kikhosta är en allvarlig och mycket smittsam luftvägsinfektion, som kan vara livshotande för små spädbarn då andningen kan påverkas och i värsta fall leda till andningsuppehåll.
Symtomen är långvarig, attackvis hosta som under sjukdomens gång intensifieras. Vaccination mot kikhosta ingår idag i det nationella barnvaccinationsprogrammet – men ges först vid tre månaders ålder. Om mamman däremot vaccinerar sig under graviditeten bildas antikroppar och barnet kommer kommer ha skydd även under de första månaderna. Därav Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation.
– Detta är både ett säkert val för den gravida och ger ett bra skydd för det nyfödda barnet. Vaccinen mot kikhosta är väl beprövade och har visat få biverkningar, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Vaccination från graviditetsvecka 16
Som det ser ut idag finns inga vaccin som innehåller antigen endast mot kikhosta, utan ger också skydd mot stelkramp och difteri.
Enligt Folkhälsomyndigheten bör vaccinet ges redan från och med graviditetsvecka 16, i och med att även eventuellt prematura barn då får skydd. Vaccinationen rekommenderas vid varje graviditet.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Covid-19
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.