Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Ny rekommendation om vaccin mot kikhosta för gravida

Folkhälsomyndigheten går nu ut med en ny rekommendation som gäller vaccin mot kikhosta bland gravida. Detta för att skydda barnet fram till att de själva kan vaccineras. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-08-23

Ny rekommendation om vaccin mot kikhosta för gravida
Annons

Kikhosta är en allvarlig och mycket smittsam luftvägsinfektion, som kan vara livshotande för små spädbarn då andningen kan påverkas och i värsta fall leda till andningsuppehåll.

Symtomen är långvarig, attackvis hosta som under sjukdomens gång intensifieras. Vaccination mot kikhosta ingår idag i det nationella barnvaccinationsprogrammet – men ges först vid tre månaders ålder. Om mamman däremot vaccinerar sig under graviditeten bildas antikroppar och barnet kommer kommer ha skydd även under de första månaderna. Därav Folkhälsomyndighetens senaste rekommendation. 

– Detta är både ett säkert val för den gravida och ger ett bra skydd för det nyfödda barnet. Vaccinen mot kikhosta är väl beprövade och har visat få biverkningar, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Vaccination från graviditetsvecka 16 

Som det ser ut idag finns inga vaccin som innehåller antigen endast mot kikhosta, utan ger också skydd mot stelkramp och difteri. 

Enligt Folkhälsomyndigheten bör vaccinet ges redan från och med graviditetsvecka 16, i och med att även eventuellt prematura barn då får skydd. Vaccinationen rekommenderas vid varje graviditet. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.