Alla barn får nu vaccin mot rotavirus
Nyhet | Infektion

Alla barn får nu vaccin mot rotavirus

I princip alla barn drabbas av rotavirusinfektion, en smittsam mag- och tarminfektion. Nu har regeringen beslutat att rotavirus ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. 


Publicerad den: 2019-03-22
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

 Från och med den 1 september kommer alla barn i Sverige erbjudas vaccin mot rotavirus. Nästintill alla barn drabbas av rotavirusinfektion en eller flera gånger före fem års ålder. 

– Det är en stor sjukdomsbörda för barnen att drabbas av rotavirus. Det har också stor påverkan på familjerna och sjukvården. När viruset nu ingår i det nationella vaccinationsprogrammet kommer det att spara både lidande och stora samhällsresurser, säger socialminister Lena Hallengren.

Vaccinet uppfyller alla krav

Idag finns det redan ett vaccin som används i flera länder och ger ett bra skydd mot infektionen. Folkhälsomyndigheten, som som ansvarar för de nationella vaccinationsprogrammen, har i en utredningen kommit fram till att vaccinet uppfyller alla smittskyddslagens krav. Myndigheten har därför slagit fast att vaccin mot rotavirusinfektion bör införas i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
 
Därför har nu regeringen beslutat att rotavirus ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn med start i september.

Läs även medicinsk översikt: Hepatit C-infektion

Annons
Annons

    Källor

  • Regeringskansliet - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/03/rotavirus-ska-inga-i-nationella-vaccinationsprogrammet/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons