Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Antibiotika ska säkras vid krissituationer i Sverige

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att säkerställa tillgången på antibiotika för beredskapsändamål, rapporterar Läkartidningen. Det är en del av ett större projekt att göra hälso- och sjukvården bättre förberedd på kris och katastrofer. 


Publicerad den: 2019-02-22

Antibiotika ska säkras vid krissituationer i Sverige
Annons

Vad är hälso- och sjukvårdens kapacitet vid allvarliga kriser? Vid stora bränder, spridning av smittsamma sjukdomar, terrorattacker eller krig. Den frågan ställde sig regeringen i augusti förra året och gav sedan i uppdrag till Åsa Kullengren, utredare på Regeringskansliet, att göra en total översyn.

I hennes uppdrag ingår att se över och säkerställa att det finns läkemedel och annan nödvändig material hos hälso- och sjukvården. 

Läs mer inom området infektion: Influensa 

Annons
Annons

Den 31 december 2020 ska utredningen vara klar och lägga fram förslag på åtgärder.  Men redan nu har regeringen beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa tillgången på vissa antibiotika för beredskapsändamål.

– Att hälso- och sjukvården har tillgång till antibiotika oavsett yttre omständigheter är viktigt för Sveriges beredskap och motståndskraft, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande, rapporterar Läkartidningen.

Uppdraget fortsätter till 2021, men i december 2020 kommer en avrapportering.


Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/02/Tillgang-pa-antibiotika-vid-kris-ska-sakras/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.