Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Antibiotikasvampar gav inte färre infektioner

En ny amerikansk studie pekar på raka motsatsen med svensk forskning som visat att sårinfektionerna efter hjärtkirurgi blir färre om en svamp med antibiotika läggs i operationssåret, skriver Dagens Medicin.
Annons

En ny amerikansk studie pekar på raka motsatsen med svensk forskning som visat att sårinfektionerna efter hjärtkirurgi blir färre om en svamp med antibiotika läggs i operationssåret, skriver Dagens Medicin. År 2005 presenterade forskare vid Universitetssjukhuset Örebro och Universitetssjukhuset i Linköping, en stor randomiserad studie som visade att infektionerna i operationsärret efter hjärtkirurgi minskade med 50 procent vid användningen av en kirurgisk svamp som innehåller antibiotika. Denna typ av svamp är i dag godkänd i totalt 54 länder, enligt amerikanska forskare som nu utvärderat metoden.

I en studie har de amerikanska forskarna studerat 1 502 hjärtkirurgipatienter som hade hög risk att utveckla sårinfektion efter operation, på grund av att de hade diabetes eller fetma, eller både och. Samtliga deltagare fick standardbehandling. Därutöver lottades hälften till att få en svamp med antibiotika inlagd, medan resten inte fick det.

Annons
Annons

När forskarna följde upp patienterna 90 dagar senare kunde forskarna inte se någon signifikant skillnad i antalet infektioner vid operationsärret mellan grupperna. Forskarna menar att deras resultat motsäger tidigare studier angående hur effektiva svamparna är för att förhindra sårinfektioner.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/08/18/svamp-gav-inte-farre-sarin/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.