Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Astra Zenecas vaccin kommer inte erbjudas till personer över 65 år

Astra Zenecas vaccin kommer i första hand endast erbjudas till personer mellan 18-64 år. Orsaken är att det finns för lite data över vaccinets effekt hos äldre, meddelar Folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2021-02-03

Vaccin mot corona
Annons

Det var i fredags som det tredje vaccinet mot covid-19 godkändes för användning i EU. Europeiska läkemedelsmyndigheter, EMA, bedömer alltså att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda och att det ger ett gott skydd mot svårt covid-19-sjukdom. 

Däremot fattats det data som kan visa hur effektivt vaccinet är hos äldre personer över 65 år, därför vill nu Folkhälsomyndigheten invänta sådan data innan man ger personer över 65 år vaccinet. Sådan data väntas komma till våren. 

Personer som är 65 år och äldre ska i första hand i stället erbjudas de båda mRNA-vaccinerna från Pfizer/BioNTech och Moderna. 

Annons
Annons

Prioriteringsordning för Astras vaccin

Folkhälsomyndigheten har i sina rekommendationer delat in vaccinationskampanjen i fyra faser, där personer som är i störst behov av vaccin på grund av högre risk för svår covid-19-sjukdom ska erbjudas vaccin först. 

Men eftersom de första faserna främst i riktar sig mot äldre över 65 år kommer Folkhälsomyndigheten behöva komma med nya rekommendationer om vilka grupper i åldrarna 18-64 år som ska prioriteras först för Astra Zenecas vaccin. Sådana rekommendationer väntas komma under veckan.

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/februari/astra-zenecas-vaccin-rekommenderas-till-personer-under-65-ar/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.