Astra Zenecas vaccin kommer inte erbjudas till personer över 65 år
Astra Zenecas vaccin kommer i första hand endast erbjudas till personer mellan 18-64 år. Orsaken är att det finns för lite data över vaccinets effekt hos äldre, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Det var i fredags som det tredje vaccinet mot covid-19 godkändes för användning i EU. Europeiska läkemedelsmyndigheter, EMA, bedömer alltså att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda och att det ger ett gott skydd mot svårt covid-19-sjukdom.
Däremot fattats det data som kan visa hur effektivt vaccinet är hos äldre personer över 65 år, därför vill nu Folkhälsomyndigheten invänta sådan data innan man ger personer över 65 år vaccinet. Sådan data väntas komma till våren.
Personer som är 65 år och äldre ska i första hand i stället erbjudas de båda mRNA-vaccinerna från Pfizer/BioNTech och Moderna.
Prioriteringsordning för Astras vaccin
Folkhälsomyndigheten har i sina rekommendationer delat in vaccinationskampanjen i fyra faser, där personer som är i störst behov av vaccin på grund av högre risk för svår covid-19-sjukdom ska erbjudas vaccin först.
Men eftersom de första faserna främst i riktar sig mot äldre över 65 år kommer Folkhälsomyndigheten behöva komma med nya rekommendationer om vilka grupper i åldrarna 18-64 år som ska prioriteras först för Astra Zenecas vaccin. Sådana rekommendationer väntas komma under veckan.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/februari/astra-zenecas-vaccin-rekommenderas-till-personer-under-65-ar/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.