Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Barn riskerar att bli utan vaccin

Spädbarn och större barn riskerar att bli utan vaccin efter nästa sommar. Detta på grund av en landstingens miss i en upphandling, skriver Dagens Medicin. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-09-06

Annons

Det rör sig om ett tio landsting som kan stå utan vaccin i ett halvår. Avtalen i den nya nationella upphandlingen av vacciner till barnvaccinationsprogrammet och skolhälsovården börjar gälla först i januari 2019. De befintliga avtalen går ut under sommaren 2018.

Oroväckande situation

– Jag är väldigt orolig för den här situationen, säger Ann Lindstrand, chef på enheten för vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

Region Skåne har fått ansvaret för den nationella vaccinupphandlingen. Folkhälsomyndigheten har inget inflytande över upphandlingen men Ann Lindstrand på myndigheten planerar en nationell telefonkonferens med berörda parter och socialdepartementet för att hitta en lösning.

Annons
Annons

Leif Ekholm, barnhälsovårdsöverläkare i Region Örebro län, är mycket kritisk till upphandlingen.

– Det är skrämmande dåligt skött. Nu måste man snabbt se till att säkra vaccinförsörjningen både för skolhälsovården och för de minsta barnen, säger han.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/09/06/upphandlingsmiss-kan-ge-brist-pa-vaccin/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.