Nyhet | Infektion

Barn riskerar att bli utan vaccin

Spädbarn och större barn riskerar att bli utan vaccin efter nästa sommar. Detta på grund av en landstingens miss i en upphandling, skriver Dagens Medicin. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-06
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det rör sig om ett tio landsting som kan stå utan vaccin i ett halvår. Avtalen i den nya nationella upphandlingen av vacciner till barnvaccinationsprogrammet och skolhälsovården börjar gälla först i januari 2019. De befintliga avtalen går ut under sommaren 2018.

Oroväckande situation

– Jag är väldigt orolig för den här situationen, säger Ann Lindstrand, chef på enheten för vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

Region Skåne har fått ansvaret för den nationella vaccinupphandlingen. Folkhälsomyndigheten har inget inflytande över upphandlingen men Ann Lindstrand på myndigheten planerar en nationell telefonkonferens med berörda parter och socialdepartementet för att hitta en lösning.

Annons
Annons

Leif Ekholm, barnhälsovårdsöverläkare i Region Örebro län, är mycket kritisk till upphandlingen.

– Det är skrämmande dåligt skött. Nu måste man snabbt se till att säkra vaccinförsörjningen både för skolhälsovården och för de minsta barnen, säger han.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/09/06/upphandlingsmiss-kan-ge-brist-pa-vaccin/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons